Nederlands bedrijf gaat energie opwekken uit varkensvet

De Groningse varkensvetsmelterij Ten Kate gaat een centrale bouwen die van energie wordt voorzien door reuzel. De centrale kan tien megawatt elektriciteit opwekken, oftewel stroom voor 30.000 Nederlandse huishoudens.

Belga

Reuzel is een bijproduct uit varkensslachterijen, en wordt wereldwijd gebruikt door bakkerijen. Volgens de Groningse ondernemer Sjoerd-Jan ten Kate, eigenaar van fabrieken in het Nederlandse Ter Apelkanaal en Duitsland, is dit vet, afkomstig uit de varkensslachterijen, "qua calorische waarde gelijk aan stookolie", zo zegt hij zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Volgens de zakenman is reuzel uitstekend geschikt om verbrandingsmotoren op te laten draaien, en daarmee ook om stroom op te wekken. De nieuwe fabriek verrijst naast de bestaande fabriek van Ten Kate Holding in Ter Apelkanaal.

De bouw van de fabriek wordt ondersteund door Energy Valley, een publiek-privaat samenwerkinsgverband in Noord-Nederland dat is opgezet om de energie-activiteiten in Noord-Nederland te bevorderen en de overgang naar nieuwe energievormen te stimuleren.