Oorsprong "grappigste mop van de wereld" opgespoord

Een Britse universiteitsprofessor heeft zich onledig gehouden met het opsporen van de bedenker van de "grappigste mop van de wereld".

Belga

De Ierse komiek Spike Milligan (1918-2002) zou aan het begin van de jaren vijftig bij zijn werk voor een televisieshow op het idee achter het verhaaltje over een jachtongeval tussen twee vrienden zijn gekomen. Dat deelde de krant Daily Telegraph vrijdag mee. De grap werd vijf jaar geleden bij een internetpeiling door 300.000 deelnemers als beste mop aller tijden gekozen.

De grap gaat als volgt:

Twee jagers zijn op pad in het bos, als een van beiden voor dood neervalt. Zijn adem stokt, zijn ogen worden glazig. De andere telefoneert met zijn gsm de dokter op en roept: "Mijn vriend is dood. Wat kan ik doen?" Antwoord: "Kalmeer u toch. We moeten eerst zeker zijn dat hij werkelijk dood is." Dan volgt er een stilte, die verbroken wordt door een schot. Dan de vraag: "Goed, en wat nu?"

Professor Wiseman van de universiteit van Hertfordshire ontdekte dat het basisidee voor de grap reeds in 1951 door Milligan voor een tv-sketch werd gebruikt. "Het is interessant om weten dat een grap uit de jaren vijftig nog steeds werkt, ook al is ze in de loop der jaren veranderd," zei de prof.