Drempelwaarde ozonconcentraties overschreden

Verwacht wordt dat vandaag en de komende dagen de drempelwaarde van ozonconcentratie weer overschreden wordt.

Belga

BR> Gisteren was dat het geval op twee meetplaatsen. Er wordt verwacht dat die drempelwaarde in de komende dagen nog overschreden zal worden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) vrijdag.

De Europese drempelwaarde waarbij de bevolking geïnformeerd moet worden, is 180 microgram/m3. Die drempelwaarde werd gisteren overschreden in Walshoutem (Landen) van 17.00 uur tot 19.00 uur en in Vezin (Andenne) van 19.00 uur tot 20.00 uur. Het hoogste uurgemiddelde was in Walshoutem om 18.00 uur met 192 microgram/m3 en in Vezin om 20.00 uur met 183 microgram/m3.

Vandaag is er kans dat de Europese ozondrempelwaarde lokaal overschreden zal worden, omwille van de opstapeling van de luchtverontreiniging gedurende de voorbije dagen. Tot dinsdag blijft het warm en zonnig en de kans is dan ook groot dat de Europese drempelwaarde op meerdere plaatsen overschreden zal worden in die periode. Dat eveneens door de toenemende opstapeling van de luchtverontreiniging. De overschrijding van de hogere alarmdrempelwaarde (240 microgram/m3) wordt voorlopig niet verwacht.

Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen, doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 uur en 20 uur. Iedereen wordt trouwens aangeraden om tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen zoals joggen te vermijden, zeker wanneer de alarmdrempel wordt overschreden.

De geplande verkeersmaatregelen van het Vlaams Gewest, een snelheidsbeperking tot 90 km/u, en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zoals alternerend rijden, worden enkel voorzien wanneer te hoge concentraties fijn stof worden verwacht. De actuele ozonwaarden worden op de website

elk uur weergegeven.