Tien miljoen dollar boete voor koning van spam

Een federale rechtbank van Texas heeft een boete opgelegd van 10 miljoen dollar aan een jongeman die beschouw wordt als de wereldwijde 'koning van de spam', dat is de naam voor ongevraagde e-mails.

Belga

'Spam is een van de grootste problemen waarmee computergebruikers mee geconfronteerd worden', verklaarde de Texaanse minister van Justitie Greg Abbott in een persbericht, waarin ook het verdict stond.

De minister voegde eraan toe dat de uitspraak een 'waarschuwing is voor diegenen die plannen hebben om spam te versturen en zo geld te verdienen'.

De 24-jarige Ryan Pitylak bombardeerde met drie partners de internetgebruikers met miljoenen spam-berichten. Ze gebruikten daarbij 250 verschillende identiteiten. De emails riepen de bestemmelingen op om persoonlijke informatie op te geven die vervolgens aan andere maatschappijen doorgegeven werd, ondanks de garantie dat de informatie vertrouwelijk was.

In een interview met de San Antonio Express zei de jongeman dat hij een bedrijf wil opstarten dat de veiligheid van het internet controleert en dat gericht is tegen spam.