11 inzendingen voor songfestival voor minderheidstalen

Elf groepen en artiesten doen op 14 oktober mee aan 'Liet­Lavlut', het songfestival voor minderheidstalen dat wordt gehouden in het Zweedse Östersund.

GPD

Een jury heeft de deelnemers geselecteerd uit 61 inzendingen in 25 verschillende talen. Voor Friesland doet rockband Van Wieren uit Marssum mee, die het festival 'Liet 2005' won met het lied 'Nim dyn tiid'.

Na drie keer in Friesland te zijn gehouden is het festival nu te gast bij de Sami in Zweden, die twee keer deze wedstrijd wonnen. Zij worden deze keer vertegenwoordigd door Johan Kitti en Ellen Sara Bähr, een Zweeds­Noors duo. Naast de Friese en de Sami­-deelnemer koos de jury nog negen deelnemers, maximaal één per minderheidstaal, waarbij werd gelet op muzikale en geografische verscheidenheid en op originaliteit.

Vijf talen zijn voor het eerst te horen op het festival: het Roma, het Manx, het Meankieli, het Votisch en het Zweeds uit Finland. Voor de Roma doet de Hongaarse groep Karavan Familia mee. Het eiland Man wordt vertegenwoordigd door de band Moot. Het Votisch, een kleine taal uit het grensgebied van Rusland en Estland, is present met de folkmetalband Raud Ants. De folkgroep Jord uit het noorden van Zweden zingt in het Mankieli. Uit Finland doet de band Gjallarhorn mee.

De overige deelnemers zijn Arbegarbe, een Friulische band uit Italië, Brian O hEadra, een Schot die in het Gaelic zingt, Gari, een zanger uit Spaans Baskenland, en Narf, een troubadour uit Galicië.

Nu in het nieuws