Tekening van Leonardo da Vinci ontdekt

Een tekening die in de jaren 70 werd gekocht door een Italiaanse kunstverzamelaar in Venetië is officieel erkend als een tekening van Leonardo da Vinci.

Belga

Dat schrijft de krant Corriere della Sera zaterdag. De tekening wordt op 15 juni voorgesteld in het Dogenpaleis in Venetië.

Industrieel Giancarlo Ligabue kocht het werk als een tekening in de stijl van Da Vinci. Op de prent is het hoofd te zien van een oude vrouw.

"Ik kocht het werk bij een antiquair in Venetië. Hij zei me dat ik me geen illusies moest maken. Het ging niet om een tekening van Leonardo da Vinci", aldus Ligabue in de krant.

"Een jaar geleden bracht ik een catalogus uit van alle tekeningen in mijn collectie en ik riep daarvoor de hulp in van specialisten. Voor de tekeningen in de stijl van Da Vinci deed ik een beroep op professor Luisa Cogliati Arano, een autoriteit op dit vlak. Ze stond versteld van deze tekening en raadde me aan om wetenschappelijk onderzoek te laten uitvoeren op het werk".

Een onderzoek met infraroodstralen bevestigde dat het om een tekening van Da Vinci ging. "Er waren ingrepen uitgevoerd die ook vaak bij oudere tekening van Da Vinci zijn vastgesteld", aldus Cogliati.