Privéarchief van Martin Luther King wordt geveild

Het privéarchief van de vermoorde Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King wordt eind juni in New York geveild. De verzameling omvat meer dan 10.000 manuscripten en boeken, waaronder 700 handgeschreven stukken en vele die nog nooit gepubliceerd werden. Dat deelde het veilinghuis Sotheby's donderdag in New York mee.

Belga

De waarde wordt op 15 tot 30 miljoen dollar (tot 23,7 miljoen euro) geschat. Sotheby's spreekt van "het belangrijkste Amerikaans archief van de 20ste eeuw in privéhanden". Het zal op 30 juni onder de hamer komen.

Na de dood van Coretta, de echtgenote van King, in januari dit jaar was de familie tot het besluit gekomen dat de documenten het best zouden bewaard worden door een instituut voor wetenschappelijk onderzoek, aldus het veilinghuis. De nalatenschap zal enkel in zijn geheel geveild worden en bevat notities uit de politiek actieve periode van King van 1948 tot zijn moord in 1968. Tot de hoogtepunten behoren een religieuze verhandeling, die hij als 17-jarige ter schrift stelde, bijna 100 zelf opgestelde preken en handgeschreven notities met zijn reactie op de moord op president John F. Kennedy in 1963: "We verkeren allen in shocktoestand", legde hij toen vast.

Ook een vier bladzijden, op een schrijfmachine getikt ontwerp voor zijn grote rede - "I have a dream" - maakt deel uit van het archief, net zoals het manuscript voor zijn dankwoord bij de uitreiking van de Nobelprijs van de vrede in 1964 in Oslo. Zijn privébibliotheek bevat een duizendtal boeken, waaronder alleen al 50 boeken over zijn grote voorbeeld, de geweldloze Indiase vrijheidsstrijder Mahatma Gandhi.