Blinde Belgische piloot legt 1.900 km af in 13 uur

De blinde Belg Luc Costermans is er vrijdag in geslaagd een vlucht van 1.900 km af te leggen als piloot van een vliegtuig.

Belga

De vlucht duurde van zonsopgang tot zonsondergang. Mogelijk wordt de stunt opgenomen in het Guinness Book of Records.

Samen met een instructeur steeg hij vrijdag omstreeks 05.30 uur op in een Robin DR-400 (eenmotorig, 180 pk) vanop de vliegclub van Visan (zuidoosten van Frankrijk). Hij landde vervolgens zoals voorzien in Agen (Lot-et-Garonne), Cholet (Maine-et-Loire), Arras (Pas-de-Calais), Dijon (Côte d'Or) om ten slotte naar Visan terug te vliegen omstreeks 18.30 uur. Hij vloog ook even boven Belgisch grondgebied.

"De reis duurde dertien uur, waarvan ongeveer 9.20 uur effectief werd gevlogen. Het hele traject was zo'n 1.900 km lang. Daarmee heeft Guinness drie elementen die in aanmerking kunnen komen voor een vermelding", aldus Costermans aan het Franse agentschap AFP.

Costermans benadrukte wel dat de uitdaging is geslaagd dankzij de hele ploeg die achter hem stond. "Zonder hen stel ik niets voor en zou ik niet kunnen vliegen". De vlieginstructeur van Costermans moest zelf het opstijgen voor zijn rekening nemen, omdat de regels van de burgerluchtvaart dat eisen. Eenmaal in de lucht, nam Costermans de bedieningshendel over.

De 41-jarige Costermans werd twee jaar geleden blind na een ongeval en zette pas vorig jaar in november zijn eerste stappen als piloot. "Ik besloot om deze onuitgegeven 'Tour de France' te doen om mijn grenzen te verleggen en hoop te geven aan andere mensen met een handicap", aldus nog de Belg.

Hij heeft ook al een nieuw project op stapel staan: tegen 2008 of 2010 wil hij een auto uitrusten met een navigatiesysteem op basis van de Galileosatelliet en daarmee op een racecircuit rijden. Het gaat erom de "nieuwste technologieën te gebruiken om blinden te helpen om zich te verplaatsen", aldus nog Costermans.