Engeland weigert competitie met 18 in plaats van 20 clubs

De Engelse voetbaleersteklassers weigeren het aantal clubs in de competitie van 20 naar 18 clubs terug te brengen, zoals de Wereldvoetbalbond FIFA daags voordien had voorgesteld. Dat meldde een woordvoerder van de Engelse voetbalbond (FA) vrijdag.

Belga

De FIFA eist vanaf het seizoen 2007-2008 nationale competities met maximaal 18 ploegen om zo het aantal wedstrijden te verminderen en de spanningen tussen de clubs en de nationale voetbalbonden te verminderen. Deze maatregel valt in Engeland niet in goede aarde: volgens een woordvoerder van de FA mag FIFA-voorzitter Sepp Blatter deze hervorming niet opleggen.

"Er is slechts één groep die over het format van de Premier League beslist, en dat zijn de 20 clubs", aldus de FA-woordvoerder. "We hebben het kampioenschap in '95 al doen inkrimpen van 22 tot 20 clubs en sindsdien heeft de UEFA (de Europese voetbalbond,nvdr) de Champions League uitgebreid en de FIFA de Wereldbeker (...). Het is dus een beetje overdreven om ons te vragen het aantal wedstrijden te beperken."

Het voorstel van Blatter kadert in een reeks maatregelen die hij voorstelde tijdens het 56e FIFA-congres in het Duitse München. De inkrimping van het aantal clubs geldt ook voor de Franse Ligue 1, de Spaanse Liga en de Italiaanse Serie A, die allen 20 clubs tellen.