Westels slachthuis haalt na 7 jaar gelijk bij Raad van State

Slachthuis Appels in Voortkapel (Westerlo) krijgt na zeven jaar juridisch getouwtrek gelijk van de Raad van State in een geschil over de milieuvergunning.

kdriessens

BR> Uitbater Julien Appels is er niet echt blij mee. ”Ik nam het slachthuis over in 1996 en vroeg een nieuwe vergunning. Die stuitte op protest bij de buren. Vermoedelijk om die reden legde de bestendige deputatie extra voorwaarden op. Nochtans waren alle adviezen positief."

De voorwaarden maakten het Appels bijzonder moeilijk. ”Het aantal slachtingen werd beperkt tot 12.500 per jaar, werken was alleen toegelaten tussen 7 en 18u en ik mocht geen slachtafval uit Mol aanvoeren. Een paar jaar later werd het aantal slachtingen opgetrokken tot 17.500.”

De financiële gevolgen waren aanzienlijk. ”Ik maakte de voorbije jaren geen winst en de vetsmelterij heb ik moeten sluiten. Daarin had ik 375.000 euro geïnvesteerd.”

De ondernemer moet nu opnieuw met de milieudiensten rond de tafel gaan zitten. Hij kan aanspraak maken op een schadevergoeding. ”Maar dan zitten we opnieuw zeven jaar in de loopgraven. De overheid put altijd alle mogelijke procedures uit.”