Koning van de streakers mag niet naar finale

Mark Roberts, de 41-jarige Engelsman die graag naakt het voetbalveld oploopt, mag niet naar het WK. Het WK-organisatiecomité is van oordeel dat streakers een gevaar zijn voor de veiligheid.

Belga

De bekende streaker moet tijdens de Wereldbeker zijn paspoort inleveren aan de Britse politie en kan dus het land niet uit.

"Het is absurd", zegt Roberts. "We doen niemand iets. Er is maar één reden waarom men ons weigert: als we slagen in ons opzet, is dat het bewijs dat de veiligheidsmaatregelen niet op punt waren. En dat stoort natuurlijk de organisatoren". Meteen ziet hij zijn droom om tijdens de finale het veld op te lopen in duigen vallen. "Zoals voor de grote spelers zou de finale mijn mooiste wedstrijd zijn", aldus Roberts, in het dagelijks leven bouwschilder in Liverpool en vader van drie kinderen. Hij zal de finale dus noodgedwongen op televisie moeten zien, maar is ervan overtuigd dat iemand anders zijn rol zal overnemen.

Roberts kreegde vreemde passie in '93 te pakken, toen hij met vakantie in Hong Kong een vrouwelijke streaker zag in een stadion. Ondertussen verscheen hij al meer dan 400 keer naakt in een stadion en kwam hij ook op tijdens een weerbericht en een Miss World-verkiezing. Zijn grootste succes is wellicht de UEFA Cup-finale van 2003 in Sevilla, tussen FC Porto en Celtic Glasgow. Hij drong, verkleed als scheidsrechter, door tot de rand van het veld, waar hij zich vervolgens vliegensvlug omkleedde. "Ik kreeg zelfs applaus van sommige spelers", herinnert hij zich.

Eén van zijn recentste 'optredens' was die in de Olympische Winterspelen van Turijn 2006. In de kleine finale van het curling, tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, kwam hij naakt de piste op, zijn geslachtsdeel bedekt door een plastic kip.