5.000 betogers tegen extreem-rechts in Gelsenkirchen

In Gelsenkirchen hebben zaterdag vijfduizend mensen betoogd tegen racisme. Gelsenkirchen, de thuishaven van Schalke 04, is een van de twaalf gaststeden van het WK voetbal. De manifestatie was een tegenbetoging tegen een haast gelijktijdige optocht van neonazi's.

Belga

De optocht van de neonazi-partij NPD was aanvankelijk verboden uit vrees dat de manifestanten de openbare orde zouden verstoren ter gelegenheid van het WK. Uiteindelijk mocht de optocht toch plaatsvinden. Er waren zo'n 200 deelnemers.

Voor de tegenbetoging kwam heel wat meer volk opdagen, onder hen ook politieke boegbeelden als vice-kanselier Franz Müntefering (SPD) en Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert (CDU). Ze betoogden onder de slogan "Voor diversiteit van alle kleuren - Tegen bruine uniformiteit".

Het parket van Berlijn nam donderdag nog 3.000 folders met racistische inslag in beslag op het partijkantoor van de NPD na een klacht van de Duitse Voetbalfederatie (DFB). Ook in april werden tienduizenden pamfletten in beslag genomen waarin stond dat enkel de blanke spelers van de Duitse Mannschaft echte voetbalspelers waren.