Zewlakow start vanavond aan tweede WK

Met de start van het WK vanavond komt ook een 'halve Belg' aan de aftrap. Michal Zewlakow start met Polen als favoriet tegen Ecuador (21u). Voor de Anderlecht-speler is het zijn tweede WK. Hij wil beter doen dan vier jaar geleden in Zuid-Korea en Japan. Toen gingen de Polen er in de eerste ronde uit.

wvanwin

BR>

"We hebben meer ervaring dan toen en we moeten uitgaan van eigen kracht," aldus de Zewlakow.

Net daar knelde volgens Zewlakow het schoentje vier jaar geleden. "We waren te veel bezig met onze tegenstander en niet met ons eigen spel. We waren mentaal niet goed voorbereid. Nu is dat anders. Veel spelers hebben het allemaal al eens meegemaakt."

Spits Maciej Zurawski, middenvelder Jacek Krzynowek, verdedigers Jacek Bak en Zewlakow zijn de ervaren ratten van het team. Vooral van Zurawski wordt veel verwacht. De Celtic-spits moet Polen voorbij Ecuador, Duitsland en Costa Rica helpen.

Zewlakow heeft veel lof voor coach Pawel Janas. Hij was de centrale verdediger die met Polen brons behaalde op het WK in 1982. "De coach heeft veel ervaring, door hem weten we goed wat we mogen verwachten," aldus de 30-jarige verdediger. Michal Zewlakow (50 caps) maakt zich niet al te druk voor de openingsmatch. "Er is veel om deze wedstrijd te doen en heel Polen zal voor de buis gekluisterd zitten, maar toch is dit een match als alle anderen. Ik beschouw deze match niet als een WK-match, maar als een gewone wedstrijd die ik wil winnen," aldus een coole Zewlakow.

Nochtans snakt heel het land naar een herhaling van het WK in 1974 toen Polen derde werd. "Ik kan de mensen in Polen niks beloven, maar ik wil ook graag deel uitmaken van een team dat zal herinnerd worden."