Vanavond begint WK2006 met of zonder Ballack

Vanavond om 18u00 is het zover: de Argentijn Horacio Elizondo fluit dan de XVIIIe Wereldbeker voetbal op gang in het openingsduel tussen gastland Duitsland en Costa Rica.

Belga

59.416 toeschouwers in de uitverkochte Allianz Arena in München en miljarden kijkers voor de buis zullen de eerste bal zien rollen. Exact een maand later, op 9 juli in Berlijn, zal de wereld de nieuwe wereldkampioen kennen.

In 1974 sloot Duitsland als organisator het WK al eens winnend af. Die hoop leeft nu ook bij miljoenen Duitsers. Bondscoach Jürgen Klinsmann stelde bij zijn aanstelling op 29 juli 2004 een vierde Duitse wereldtitel als doel. De cijfers steunen hem: sinds de eerste editie in 1930 werd het gastland zes keer wereldkampioen, negen keer bereikte de inrichter minstens de kwartfinales.

Zelfs het uitvallen van kapitein en sterkhouder Michael Ballack kan het optimisme in het Duitse kamp niet drukken. Net als vorig jaar op de Confederations Cup wil de Mannschaft zich door de geestdrift en het enthousiasme zowel op als naast het veld laten meesleuren.

Ballack zegt vrijdag in het Duitse dagblad Bild echter dat hij hersteld is van zijn kuitblessure en dat hij vrijdagavond in München toch de openingswedstrijd van het WK voetbal kan spelen. "Ik heb me op een intensieve manier laten verzorgen, en ik voel me in vorm", aldus de Duitse kapitein. "Ik voel geen enkele pijn meer, en wil spelen".

De 29-jarige Ballack liet zich sinds maandag verzorgen aan een blessure aan de rechterkuit. Hij nam maandag en dinsdag niet deel aan de trainingen en hield het woensdag na een half uur eveneens voor bekeken. Donderdag had de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann het forfait van Ballack bekendgemaakt voor de openingswedstrijd. Hij sprak toen de hoop uit dat Ballack klaar zou zijn voor de tweede groepswedstrijd, op 14 juni tegen Polen. "Het is zijn beslissing of hij me laat spelen tegen Costa Rica", zei Ballack in Bild over Klinsmann.

De druk van WK-favoriet ligt evenwel niet bij de jonge formatie van Klinsmann, maar wel bij vijfvoudig wereldkampioen Brazilië. Vierentwintig van de 32 WK-coaches tippen op Brazilië en ook de bookmakers rekenen op Ronaldinho en co.

Naast Duitsland-Costa Rica staat met Polen-Ecuador om 21u00 in Gelsenkirchen ook de tweede partij in groep A op het programma.