Thailand viert 60ste verjaardag troonsbestijging koning

Ruim 500.000 onderdanen zijn vrijdag bij het begin van de vieringen rond de 60ste verjaardag van de troonsbestijging van de Thaise koning Bhumibol Adulyadej voor het koninklijk paleis in Bangkok samengekomen.

Belga

BR> De meeste mensen waren ter ere van de monarch in het geel gekleed.

Boeddhistische en brahmanistische monniken spraken gebeden uit voor de vroegere koningen van de Chakri-dynastie. Als officiële datum van de troonsbestijging geldt 9 juni 1946. Op die dag kwam de oudere broer van de koning, Ananda Mahidol, onder mysterieuze omstandigheden om het leven.

In een zeldzame toespraak tot het volk zei de 78-jarige vorst dat het grote aantal mensen op het plein de vastberadenheid van de Thaïs toont "om samen met de handen en het hart voor het welzijn van het land te zorgen". De bezoekers riepen daarna "Lang leve de koning!". Vele mensen huilden van ontroering. Hoogtepunt van de feestelijkheden ter ere van de langst regerende vorst ter wereld is een paradestoet van 52 boten en meer dan 2.000 roeiers op de Chao Phraya-rivier, die door Bangkok stroomt. Daarna zal een groots vuurwerk de hemel oplichten.

Prins Filip en prinses Mathilde zullen maandag en dinsdag de plechtigheden bijwonen samen met gekroonde hoofden en ander nobel volk uit meer dan twintig landen.