Israëlisch leger wijst verantwoordelijkheid af voor strandaanval

Het Israëlische leger weigert op dit ogenblik de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de aanval vrijdag op een strand in Gaza waarbij tot nu toe acht mensen om het leven kwamen. Dat verklaarde de stafchef van het leger, generaal Dan Haloutz, zaterdagavond.

Belga

"We willen ons niet haasten om de verantwoordelijkheid van die zaak op ons te nemen terwijl nog niet alles duidelijk is", aldus Haloutz. "We hebben uitgesloten dat het een aanval van de marine of van de luchtmacht was, zodat er nog twee mogelijkheden overblijven: artillerie of een intern Palestijns incident", vervolgde de generaal. "Als de zaken opgehelderd zijn en als onze verantwoordelijkheid bewezen is, zullen we ons niet onttrekken aan onze verantwoordelijkheid, maar ze opnemen", voegde Haloutz eraan toe.

Generaal Aviv Kokhabi, de bevelhebber van de afdeling in Gaza, verklaarde dat de Palestijnse burgers het slachtoffer zouden kunnen zijn geweest van "een Palestijnse aanval ".

De Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, meldde dat "het onderzoek van het leger nog één à twee dagen zal duren".

Zaterdagavond betoogden een honderdtal Israëlische vredesactivisten voor de residentie van generaal Haloutz in Tel Aviv om de Israëlische aanval aan de kaak te stellen. Eén van de manifestanten was Dana Olmert, de dochter van de Israëlische premier Ehud Olmert, aldus de organisatoren van de manifestatie.