200.000 Spanjaarden op straat tegen vredesgesprekken met ETA

Ongeveer 200.000 mensen zijn zaterdag op straat gekomen in Madrid om te protesteren tegen de plannen van de regering om vredesgesprekken te starten met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Dat blijkt uit cijfers van de politie; de lokale overheid van Madrid heeft het over bijna een miljoen demonstranten. De betogers verwijten premier Zapatero dat hij ingaat op de eisen van terroristen.

Belga

Verschillende verenigingen van slachtoffers van terreur hadden opgeroepen om te protesteren onder het motto "Onderhandelingen, niet in mijn naam". Daarnaast vroegen ze ook opheldering over de terroristische aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid, toen meer dan 191 mensen het leven lieten en meer dan 1.500 anderen gewond raakten.

Zapatero wil nog deze maand de onderhandelingen met de ETA starten. Op 22 maart kondigde de terreurbeweging een staakt-het-vuren af, waarmee de ETA te kennen gaf het geweld de rug toe te keren. De strijd voor een onafhankelijk Baskenland zou voortaan op politiek vlak gevoerd worden.