Coalitiebesprekingen in Oekraïne mislukt

De coalitiebesprekingen tussen de voormalige partners van de Oranje revolutie in Oekraïne zijn zaterdag afgebroken. Door het mislukken van de onderhandelingen wordt mogelijk de Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj bij de regeringsvorming betrokken. De Oranje revolutie voorkwam dat de pro-Russische politicus Janoekovitsj door beweerde fraude bij de verkiezingen in 2004 president werd. Toen Janoekovitsj weg was, kregen zijn voormalige tegenstanders het met elkaar aan de stok, met name president Viktor Joesjtsjenko en ex-premier Joelia Timosjenko.

AP Ned

Gedesillusioneerde kiezers gaven de partij van Janoekovitsj bij de parlementsverkiezingen in maart de meeste stemmen, maar minder dan de andere drie partijen samen.

De oranje partijen kwamen overeen dat de grootste van hen de premier mocht leveren, Timosjenko dus. Ons Oekraïne van Joesjtsjenko eiste als een na grootste oranje partij het voorzitterschap van het parlement op. De Socialistische Partij ging daar echter niet mee akkoord, omdat Ons Oekraïne ook al het presidentschap in handen heeft.