Mars voor homorechten in Warschau

Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in de Poolse hoofdstad Warschau deelgenomen aan een jaarlijkse mars voor homorechten. Er was een grote politiemacht op de been, maar de optocht verliep vreedzaam.

AP Ned

Homoseksualiteit blijft in het conservatieve Polen een groot taboe. De vroegere burgemeester van Warschau, de huidige president Lech Kaczynski, verbood de mars in 2004 en 2005. Vorig jaar legden de organisatoren het verbod naast zich neer, maar werden de deelnemers door tegendemonstranten bekogeld met eieren en stenen. Dit jaar gaven de autoriteiten toch weer toestemming gaven voor de mars. Een rechtse jongerenorganisatie die verbonden is met een van de Poolse regeringspartijen zag ervan af om een tegendemonstratie te houden.

"Wij willen niet in een getto gestopt worden", zei de 21-jarige studente Ania Kurowicka. "Wij willen niet in het openbaar worden uitgemaakt voor abnormale, zieke mensen of criminelen. Wij willen niet dat jongeren denken dat het oké is om stenen naar ons te gooien omdat wij anders zijn."