Familie wil Al-Zarqawi begraven in Jordanië

De familie van de donderdag in Irak gedode terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi wil dat zijn stoffelijk overschot wordt begraven in zijn geboorteplaats in Jordanië. "Hij is een martelaar en moet met het respect dat daarbij hoort behandeld worden", aldus een broer van de voormalige leider van Al-Qaida in Irak. Maar de Jordaanse regering zal waarschijnlijk niet toestaan dat de stoffelijke resten van Al-Zarqawi worden begraven in zijn geboortedorp Zarqa.

AP Ned

Volgens een zegsman van de Jordaanse nationale veiligheidsdienst is het uitgesloten dat de terroristenleider mag worden begraven in Jordanië. "Die vervuiling van de Jordaanse aarde zal niet worden toegestaan." Hoewel zijn familie zich enkele jaren terug officieel van hem distantieerde, werden er vrijdag rond het familiehuis van de Al-Zarqawi's kaarsen uitgedeeld aan bezoekers om de martelaarstatus van Abu Musab te vieren.

Al-Zarqawi, wiens geboortenaam Ahmad Fadhil Nazzal al-Khalayleh luidde, verruilde Jordanië, waar hij lange tijd in de gevangenis zat, in 1999 om voor Afghanistan. Daar bleef hij tot kort na de Amerikaanse invasie, waarna hij naar Irak vertrok, waar hij de afgelopen jaren 'naam maakte' als de meest gewelddadige en wreedste terrorist ter wereld.