"Nederlandse taskforce doodde tientallen taliban"

Nederlandse commando's hebben de afgelopen maanden in de Afghaanse provincie Uruzgan waarschijnlijk "enkele tientallen" taliban-strijders gedood. Dat zegt kolonel Henk Morsink in een interview met het NRC Handelsblad dat zaterdag is gepubliceerd.

Belga

Morsink is bevelhebber van de Deployment Task Force (DTF) die sinds twee maanden in Afghanistan verblijft om de komst van een Nederlandse missie in Uruzgan voor te bereiden. Vanaf augustus zijn 1400 Nederlandse militairen in de provincie gestationeerd.

Een van de Afghaanse slachtoffers is volgens Morsink een "belangrijk leider" van de taliban geweest. De kolonel benadrukt dat het gaat om schattingen en inlichtingen die niet altijd bevestigd kunnen worden.

De commando's zijn volgens Morsink bij verkenningen rondom de provinciehoofdstad Tarin Kowt in totaal zes keer slaags geraakt met mogelijk taliban. Het ministerie van Defensie meldde vrijdag dat Nederlandse militairen sinds eind april vier keer slaags zijn geraakt met opstandelingen.

Over het feit dat Nederland nog geen verliezen heeft geleden in Afghanistan zegt de militair: "We hebben een paar keer een beschermengeltje voor ons aan het werk gehad".

Premier Jan Peter Balkenende zei vrijdag na afloop van het kabinetsberaad dat er sprake was van een verslechtering van de veiligheidssituatie in Uruzgan. "Er is sprake van een toename van de activiteiten van vermoedelijk de taliban," zei hij. Morsink denkt daar anders over. "Het beeld dat de situatie ernstig is verslechterd, is geen goed beeld." Wel is de provincie Uruzgan volgens de kolonel nog niet goed in kaart gebracht. "We ontdekken dat er meer vijand is dan we wisten."