Geweld tussen Israël en Palestijnen laait op

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook is vrijdag opgelaaid nadat Israël donderdagavond het hoofd van de door de Hamas ingestelde ordedienst in de Gazastrook, Jamal Abu Samhadana, doodde bij een luchtaanval.

AP Ned

Palestijnen vergolden de liquidatie door raketten af te schieten naar Israël, waarna de Israëlische luchtmacht weer terugsloeg en drie Palestijnen doodde.

De Hamas-regering zei de liquidatie van Abu Samhadana te beschouwen als een rechtstreekse aanval op de Palestijnse Autoriteit en haar verzet tegen de joodse staat te zullen voortzetten. De door Abu Samhadana geleide Volksverzetscomités zwoeren wraak voor de dood van hun leider. Die zou niet komen in verklaringen, maar "met raketten op Sderot en de hele zionistische gemeenschap", riep Abu Sharif, een commandant die kort na de luchtaanval met aanhangers in een luidsprekerwagen door Gaza-stad reed.

Nadat de eerste Palestijnse raketten in Sderot en omgeving waren ingeslagen, viel een Israëlisch gevechtsvliegtuig een groepje Palestijnen aan die zojuist een raket hadden afgeschoten. De auto waarin zij probeerden te ontkomen kreeg een voltreffer, waarbij drie mannen werden gedood.

Abu Samhadana en drie andere Palestijnen kwamen donderdagavond om toen het Israëlische leger een trainingskamp van de Volksverzetscomités in Rafah in het zuiden van de Gazastrook bestookte. Volgens Israël werd daar een grootschalige aanval op Israël voorbereid. Of Abu Samhadana, de nummer 2 op Israëls lijst van gezochte personen, het doelwit was, wilde het leger bevestigen noch ontkennen. Abu Samhadana (43) wisselde vaak van auto en schuilplaats omdat hij wist dat Israël het op hem gemunt had. Luttele dagen voor zijn dood sprak hij in een achterafstraatje met het persbureau Associated Press en zei hij dat hij maatregelen had getroffen om zich tegen een Israëlische aanval te beschermen. "Zij krijgen mij niet te pakken. Ik jaag op hen!" pochte hij.

Abu Samhadana was een van de oprichters van de Volksverzetscomités, een militante groep die in de Gazastrook Israëlische tanks heeft opgeblazen en bij een overval op een diplomatiek konvooi drie Amerikanen heeft gedood. Na zijn aanstelling als hoofd van de nieuwe ordedienst van de Hamas kwam het tot confrontaties met de Fatah-strijdkrachten die onder gezag staan van president Mahmoud Abbas. Daarbij vielen zestien doden.