Canadese terreurverdachten wilden beurs en geheime dienst treffen

De terreurverdachten die vorige week in Canada werden opgepakt, waren van plan met vrachtwagens vol explosieven aanslagen te plegen op het beursgebouw van Toronto, een legerinstallatie en het hoofdkantoor van de Canadese geheime dienst CSIS. Dat zegt de Canadese omroep CBC te weten te zijn gekomen op basis van bemachtigde gerechtelijke stukken.

AP Ned

De Canadese autoriteiten hebben slechts weinig informatie over de zaak vrijgegeven, maar verschillende media zeggen over gedetailleerde informatie te beschikken.

Zaterdag meldde de Canadese politie zeventien mensen te hebben opgepakt, onder wie vijf minderjarigen, die hadden geprobeerd drie ton ammoniumnitraat te bemachtigen om aanslagen te plegen. Ze zouden ook van plan zijn geweest Canadese politici te gijzelen en te onthoofden indien de Canadese troepen niet uit Afghanistan zouden worden teruggetrokken. De verdachten zijn inmiddels aangeklaagd wegens onder meer lidmaatschap van een terroristische organisatie, het importeren van verboden wapens en het voorbereiden van aanslagen.