Oproerpolitie maakt eind aan belegering VN-kantoor in Kosovo

De oproerpolitie in Kosovo heeft vrijdag een eind gemaakt aan de belegering van het kantoor van de Verenigde Naties door demonstrerende Albanese Kosovaren. Zeker 82 mensen werden opgepakt.

AP Ned

De actievoerders, tegenstanders van onderhandelingen met Servië over de toekomst van Kosovo, eisen het vertrek van de VN, die de provincie sinds zeven jaar besturen. Ze hadden donderdag tenten bij het VN-kantoor in de hoofdstad Pristina opgeslagen en barricades opgeworpen.

De Finse oud-president Martti Ahtisaari zou later vrijdag in Kosovo aankomen. Hij leidt de onderhandelingen over de status van Kosovo, dat hoewel bestuurd door de VN nog altijd een provincie van Servië is. Het grootste deel van de Albanese Kosovaren eist dat Kosovo onafhankelijk wordt en wil niets weten van een eventuele autonome status binnen Servië. Voor de eveneens door etnische Albanezen gevormd regering, die de provincie samen met de VN bestuurt, valt wel over vergaande autonomie te praten. De etnische Albanezen vormen 90 procent van de bevolking. Voor de rest wonen er overwegend Serviërs. Veel Serviërs werden uit de provincie verdreven of sloegen op de vlucht nadat de NAVO in 1999 het Joegoslavische leger uit Kosovo had verdreven.