Mensenrechtenorganisatie waarschuwt voor klimaat van angst in Congo

Journalisten, politieke opposanten en mensenrechtenactivisten in de Democratische Republiek Congo krijgen steeds vaker af te rekenen met bedreigingen, fysieke aanvallen en willekeurige arrestaties.

Belga

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) moet de regering in Kinshasa maatregelen nemen om te vermijden dat het land in de aanloop naar de verkiezingen in een klimaat van angst en intimidatie verzeilt.

HRW publiceerde vrijdag een elf pagina's tellend document waarin de organisatie het toenemend geweld tegenover journalisten en activisten in april en mei in kaart brengt. "De verkiezingen kunnen niet vrij en eerlijk verlopen indien de pers en het middenveld te bang zijn om hun stem te laten horen of zich in het debat te mengen", waarschuwt Afrika-experte Alison Des Forges van HRW.

In de aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen van deze zomer brengt een delegatie van de VN-Veiligheidsraad vanaf zondag een bezoek aan de voormalige Belgische kolonie. "De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben aanzienlijke middelen geïnvesteerd om de verkiezingen mogelijk te maken. Ze moeten er bij de Congolese regering op aandringen, stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de stembusgang niet moet plaatsvinden in een klimaat van angst en intimidatie", eist Des Forges.

Volgens het document van HRW werden de voorbije twee maanden minstens zeven journalisten bedreigd of fysiek aangepakt. Twee anderen werden aangehouden door de veiligheidsdiensten en drie journalisten werden enkele maanden voordien gearresteerd op verdenking van laster, een beschuldiging die vaak wordt gebruikt om critici de mond te snoeren. Zeven mensenrechtenactivisten werden de voorbije twee maanden met de dood bedreigd.

De mensenrechtenorganisatie vindt dat de Congolese overheid te weinig onderneemt om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Bovendien zijn in sommige gevallen de veiligheidsdiensten betrokken bij deze praktijken.