Afschaffen Amerikaanse "death tax" sterft stille dood

De Republikeinse partij van president George W. Bush is er in het Congres niet in geslaagd de 'estate tax' -ook bekend als 'death tax'- permanent te laten afschaffen.

Belga

Het schrappen van die belasting op onroerende nalatenschap is een streep door de rekening van de rijkste Amerikanen - de enigen die door de tax worden getroffen.

Net als eerder deze week het voorstel van Bush om het homohuwelijk te verbieden, kregen de Republikeinen -ondanks hun meerderheid in de Senaat- donderdag niet de vereiste zestig stemmen verzameld, al was de stemming erg nipt: 57 tegen 41. In het Huis van Afgevaardigden was het voorstel wel goedgekeurd. Maar om kracht van wet te hebben, moeten eide Kamers van het Congres hun zegen geven.

In 2001 had het Congres als toetje bij de progressieve belastingsverlaging (hoe rijker je bent, hoe minder belastingen je betaalt) ook besloten de 'estate tax' gefaseerd tot 2010 te laten aflopen. Maar om al te rode deficietsprognoses te ontwijken, was de wet aldus geschreven dat de 'tax' vanaf 2012 weer geld in het laatje zou brengen. Die clausule wilde de GOP nu opheffen.

Volgens de oppositionele Democraten en onafhankelijke economen zou minder dan één procent van de Amerikaanse bevolking (onder wie niet weinig Congresleden) baat hebben bij het afschaffen van de door de Republikeinen omineus tot 'death tax' omgedoopte erfenisbelasting. De belasting wordt immers geheven bij vermogens van minimaal twee miljoen dollar per persoon (vier miljoen dus bij koppels). Het volledig afschaffen van die belasting kost de federale schatkist jaarlijks zo'n 70 miljard dollar, en dat vinden sommige Democraten ongeoorloofd op een moment dat de regering jaarlijks zwaar in het rood gaat en "daarom" probeert te snoeien in zowat alles dat met welzijn te maken heeft (Medicaid, Medicare, social security, onderwijs...). Maar het rechtse kamp beweert dan weer dat alle belastingsverlagingen voor rijken en bedrijven via het mythische 'trickle down' effect hebben gezorgd voor een "sterke economische groei" en een laag werkloosheidscijfer. Ondanks alarmerende rapporten over de steeds groeiende kloof én de polarisering in de VS tussen arm en rijk blijven de Republikeinen hun economische politiek zien als dé garantie op een American Dream.

Niet toevallig kwamen de Senatoren donderdag tot hun besluit nadat zij een video hadden bekeken met tv-beelden over wanhopige mensen die New Orleans ontvluchten na de passage van de orkaan Katrina.