Mullah Omar: "Verzet Irak niet verzwakt door dood Zarqawi"

In een verklaring die geschreven zou zijn door Taliban-leider mullah Omar wordt gezegd dat het verzet in Irak niet zal worden verzwakt door de dood van Abu Musab al-Zarqawi. De handgeschreven verklaring werd vrijdag door Taliban-woordvoerder Mohammed Hanif per e-mail naar journalisten gestuurd.

AP Ned

Omar zegt diep bedroefd te zijn door 'het martelaarschap' van Al-Zarqawi, de woensdag bij een Amerikaanse luchtaanval gedode leider van Al-Qaida in Irak. Het Iraakse verzet zal echter niet worden verzwakt, zo staat in de verklaring, "want het is het verzet van het volk en elke jongere kan Al-Zarqawi worden". Ook de strijd tegen de 'kruisvaarders' in Afghanistan zal worden voortgezet, aldus Omar, die voortvluchtig is sinds het Taliban-regime eind 2001 uit Afghanistan werd verdreven. Aangenomen wordt dat hij zich schuilhoudt in de bergen langs de Aghaans-Pakistaanse grens.

Aangenomen wordt dat Al-Zarqawi in 1999 uit zijn vaderland Jordanië naar Afghanistan trok, waar hij in contact kwam met Osama bin Laden. Nadat de Amerikanen Afghanistan na de aanslagen van 11 september 2001 waren binnengevallen vluchtte hij via Iran naar Irak.

"Drie jaar geleden kende niemand Al-Zarqawi, maar zijn aanhoudende strijd tegen de invasie heeft van hem een leider gemaakt. Hij heeft in zijn drie jaar durende strijd duizenden mensen opgeleid. Hij heeft zijn leven opgeofferd, overeenkomstig zijn wens om te sterven in de strijd tegen de Amerikanen", zo staat in Omars verklaring. "Er is nu geen Al-Zarqawi meer, maar duizenden jongeren staan klaar om het verzet verder te versterken."