Israël doodt chef van ordetroepen Hamas in Gaza

Het hoofd van de door de Hamas ingestelde ordedienst in de Gazastrook, Jamal Abu Samhadana, is donderdagavond omgekomen bij een Israëlische luchtaanval.

AP Ned

De Hamas-regering zei de liquidatie te beschouwen als een rechtstreekse aanval op de Palestijnse Autoriteit en zijn verzet tegen de joodse staat te zullen voortzetten.

De door Abu Samhadana geleide Volksverzetscomités zwoeren wraak voor de dood van hun leider. Die zal niet komen in verklaringen, maar "met raketten op Sderot en de hele zionistische gemeenschap", riep Abu Sharif, een commandant die kort na de luchtaanval met aanhangers in een luidsprekerwagen door Gaza-stad reed. De eerste twee raketten zijn inmiddels al afgevuurd. Een ervan kwam terecht op een gebouw in Sderot, in Zuid-Israël, maar maakte geen slachtoffers.

Het Israëlische leger maakte bekend een trainingskamp van de Volksverzetscomités in Rafah in het zuiden van de Gazastrook te hebben beschoten omdat daar een grootschalige aanval op Israël zou worden voorbereid. Of Abu Samhadana, de nummer 2 op Israëls lijst van gezochte personen, het doelwit was wilde het leger bevestigen noch ontkennen.

Abu Samhadana is een van de oprichters van de Volksverzetscomités, een militante groep die in de Gazastrook Israëlische tanks heeft opgeblazen en bij een overval op een diplomatiek konvooi drie Amerikanen heeft gedood. Na zijn aanstelling als hoofd van de nieuwe ordedienst van de Hamas kwam het tot confrontaties met de Fatah-strijdkrachten die onder gezag staan van president Mahmoud Abbas. Daarbij vielen zestien doden.