Sri Lanka heeft kandidaat voor opvolging Kofi Annan

Sri Lanka is het eerste Aziatische land dat een officiële kandidaat voorgesteld heeft voor de opvolger van Kofi Annan als secretaris-generaal van de VN, dat meldde de VN donderdag.

Belga

De regering in Colombo schoof Jayantha Dhanapala naar voor, raadgever van de Sri Lankese president Mahinda Rajapakse. Alle kandidaturen moeten voor het einde van het jaar ingediend worden. De 67-jarige Dhanapala werkte al voor de VN, als vice-secretaris generaal voor Ontwapening. Hij praat Engels, Frans en Chinees. De meerderheid van de leden van de VN vermoedt dat de nieuwe secretaris-generaal een Aziaat wordt, volgens de traditie dat de functie volgens een rotatiesysteem verdeeld wordt over de verscheidene regio's in de wereld.

De laatste Aziatische secretaris-generaal was de Birmaan U Thant. Verscheidene Aziatische landen, waaronder Thailand en Zuid-Korea hebben al gezegd dat ze een kandidaat zullen voorstellen.

De secretaris-generaal van de VN wordt gekozen door de 191 leden van de Algemene Vergadering, op aanraden van de Veiligheidsraad.