Hondertal betogers voor "bevrijding van Congo"

Zo'n honderdtal Congolozen hebben zaterdag in Brussel gemanifesteerd voor de "bevrijding van Congo", tegen president Kabila van Congo en de komende verkiezingen.

Belga

De betoging was een initiatief van de Diaspora Congolaise van België en Bana-Congo en kreeg de steun van de Congolese oppositiepartij Union pour la Democratie et le Progres Social (UDPS).

De manifestanten droegen witte kruisjes met rode linten mee toen ze opstapten van het Brusselse Noordstation naar het Zuidstation. Ze riepen president Kabila op om op te stappen omdat ze hem verantwoordelijk achten voor een genocide met vijf miljoen doden. Ze verwijten hem een misdagiger te zijn die niet voor alle Congolezen even goed wil doen.

Volgens de actievoerders ligt België mee aan de basis van de problemen in Congo en betogen ze daarom in ons land, ook al omdat er heel wat internationale instellingen gevestigd zijn in Brussel. "Dat de situatie in Congo nu min of meer stabiel is op sociaal-economisch vlak is meer te danken aan buitenlandse Congolezen die hulp en geld sturen. Het totale bedrag ligt namelijk vier keer hoger dan de totale internationale hulp", luidt het.

De actievoerders protesteren voorts tegen de uitsluiting van buitenlandse Congolezen en de UDPS van de verkiezingen. "Voor dat laatste is Louis Michel mee verantwoordelijk", luidt het. Ze vragen dat er uitstel komt voor de verkiezingen zodat die eerlijk en veilig kunnen verlopen.