Kwaliteit zwemwater in Belgische meren verbetert

De kwaliteit van het zwemwater in de Belgische binnenwateren is er in 2005 voor het eerst in jaren sterk op vooruitgegaan. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over het Europese zwemwater, dat de Europese Commissie vrijdag heeft gepubliceerd.

Belga

Van de 73 badzones aan de Belgische meren, vijvers en rivieren respecteerde vorig jaar 84,9 procent de verplichte Europese kwaliteitsnormen. Dat is een stijging van 11 procent in vergelijking met 2004. Aan de Belgische kust voldeden slechts twee van de veertig badzones niet aan de verplichte normen.

Op Europees niveau nam de kwaliteit van het zwemwater een duik. Het aantal badplaatsen aan de Europese kusten dat de normen respecteerde, daalde van 96,7 tot 96,1 procent. De badzones aan de Europese binnenwateren voldeden in 85,6 procent van de gevallen aan de normen. Dat is een daling met bijna 7 procent in vergelijking met twee jaar geleden. Doordat de lidstaten zwemzones van de lijst schrappen, of onvoldoende stalen nemen, geven de statistieken soms een vertekend beeld.