Antwerpen Stript

Gazet van Antwerpen en uitgeverij BMP presenteren vrijdag Antwerpen Stript, een wandelgids die u via vier wandelingen kennismaken met de stad, door Nero omschreven als "de schoonste stad ter wereld". En wie zou dit dagbladverschijnsel durven tegenspreken. aan de hand van de belevenissen van stripfiguren.

kdejager

De stripgids brengt u langs alle beroemde pleinen en boulevards, maar ook via smalle stegen naar mooie, onbekende hoekjes. Suske en Wiske, Jommeke, Kiekeboe en zoveel andere helden loodsen u langs de historische binnenstad, de Scheldekaaien, de jeugdplekjes van Willy Vandersteen, maar evenzeer het hippe Zuid, het Eilandje, de stationsbuurt of de Zoo.

U krijgt er allerhande commentaar bij: historische weetjes, flarden geschiedenis, tips voor lekker eten en drinken... De gids is geïllustreerd met meer dan 180 tekeningen uit meer dan 100 stripalbums. En op de koop toe krijgt u van tientallen tekenaars en scenaristen een korte biografie. Jong en oud Antwerps tekentalent worden in dit boek verzameld. Neem de gids ter hand en stap de stad in, dring binnen in de stripverhalen en geniet van al het moois dat beiden te bieden hebben. Op elke plek kan je beoordelen wat de tekenaars er uiteindelijk van hebben gemaakt. Of vergelijken wie met zijn tekening nu het dichtst bij het originele gebouw bleef. Je kan met je familie op je eigen tempo de striphelden achterna wandelen.

Antwerpen Stript laat de beelden voor zich spreken. De tekst geeft de wandelroutes aan, met nuttige en amusante informatie over de plekken die je tegenkomt. De uitvoerige beschrijving van de strips vind je er niet in terug. Het is immers de bedoeling dat je met de lijst uit dit boekje naar de bibliotheek of de stripwinkel stapt en de strips zelf ontdekt. Lezen blijft veel leuker.

De ruime lijst lijstje van stripalbums over Antwerpen biedt beeldverhalen van vijftig jaar geleden maar ook van dit jaar, van Het Eiland Amoras tot Het Verbond van de Opalen. Antwerpen blijkt al decennia een inspiratiebron van de belangrijkste tekenaars.

'Antwerpen stript' is een uitgave van Book & Media Publishing in samenwerking met Gazet van Antwerpen. Het boek kost 15 euro en is vanaf 12 juni te koop in de boekhandel, de betere stripzaak en de Antwerpse Stadswinkel. Voor meer informatie:

.

U kan vanaf zaterdag 10 juni tot 27 augustus 2006 'Antwerpen in de strip' bekijken, een zomerse tentoonstelling in Bibliotheek Permeke op het De Coninckplein. U wandelt langs de haven, de kaaien met het Steen, de Grote Markt en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Meir en het Rubenshuis, Centraal Station en de Zoo. Het is slechts eengreep uit de vele Antwerpse gebouwen, plaatsen en wijken die in talloze strips werden vereeuwigd. Langs dit ‘wandelparcours’ wordt een selectie van auteurs en stripreeksen die Antwerpen veelvuldig als locatie gebruiken, extra belicht. De verschillende stripplaten worden voornamelijk in reproductie getoond, albums zijn nu eenmaal niet zo gemakkelijk tentoon te stellen. Maar originele albums ontbreken natuurlijk niet. Alle albums komen uit de verzameling van ’t Vlaams Stripcentrum vzw.