Archeologen leggen Kipdorpbrug bloot

Van de werkzaamheden op de Leien en de afbraak van de noodbrug aan de Rooseveltplaats maken archeologen gebruik om de zestiende-eeuwse stadsomwalling, gebouwd door Keizer Karel, verder te documenteren.

kdriessens

BR> Karen Minsaer: ”We kijken naar de ligging, de bewaring en de omvang en vergelijken die nieuwe informatie met de vroegere plannen. In de jaren zestig van de 19de eeuw werd de omwalling afgebroken en werden de grachten gedempt voor de aanleg van de boulevard. Op basis van die afbraakplannen wisten we dat er nog aanzienlijke resten waren. Maar we hebben ook vastgesteld dat de vroegere plannen niet helemaal juist waren. Die gegevens kunnen we nu aanpassen.”

Volgens de archeologe zijn de resten van de Kipdorpbrug goed bewaard gebleven. ”De gewelven van de brug zijn nog intact. Op Kipdorpbrug (de huidige straat, red.) hebben we vorige week zelfs een stukje van de veertiende-eeuwse stadspoort kunnen onderzoeken.”

In de toekomst volgen de archeologen de werf van de tweede Leien-fase mee op. ”Het is onze taak om zoveel mogelijk informatie te documenteren. Op de site onder de IJzeren Brug kunnen we nog drie weken graven.” Daarna zouden normaal gezien de werkzaamheden voor de afbraak van de noodbrug moeten beginnen.