Antwerpse sollicitanten moeten in het zakje blazen

De stad Antwerpen heeft sollicitanten betrapt op alcohol en ze geweigerd. Ook brandweerlui worden in Antwerpen onaangekondigd op alcohol getest. Dergelijke tests zijn eigenlijk wettelijk verboden, zo schrijven de VUM-kranten vrijdag.

Belga

De Antwerpse brandweerlui moeten sinds begin dit jaar regelmatig een onaangekondigde alcoholcontrole op het werk ondergaan. Wie positief test, wordt verwezen naar de korpsarts voor een gesprek en eventuele behandeling. Van privacy bij de blaasproef is geen sprake aangezien de collega's de resultaten kunnen zien.

Begin dit jaar moesten ook mensen die meededen aan een examen voor polyvalent werkman in het zakje blazen. Vijftien van de ongeveer 450 kandidaten testten positief en mochten niet meer deelnemen.

De alcoholtests zijn verre van vanzelfsprekend omdat een koninklijk besluit van 28 mei 2003 de werkgever verbiedt om drugs- of alcoholtests te organiseren, zelfs met uitdrukkelijke instemming van de werknemer.

De federale minister van Werk, Peter Vanvelthoven (sp.a), legt nog deze maand een nota over drugs- en alcoholgebruik op de werkvloer voor aan de sociale partners. Hij behoudt het principe dat controle verboden is.