Greenpeace: kernuitstap én CO2-reductie haalbaar tegen 2050

België kan zonder meer uit kernenergie stappen en tegelijk zijn CO2-uitstoot reduceren. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Zentrum für Luft- und Raumfahrt (LRD) in opdracht van Greenpeace.

Belga

De regeringen van ons land moeten dan wel resoluut kiezen voor meer energie-effeciëntie en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Volgens de onderzoekers kunnen hernieuwbare energiebronnen (windenergie, biomassa...) in België tegen 2050 instaan voor 65 procent van de elektriciteitsproductie. Bovendien kunnen we tegen die tijd ook de totale vraag naar energie verminderen, zonder aan comfort in te boeten, zo blijkt uit de studie.

"Een duurzaam energiescenario heeft niet alleen ecologische, maar ook economische en sociale voordelen", meent Stefan Kronshage van het LRD. "De kostprijs van fossiele brandstoffen zal immers almaar toenemen, terwijl de kostprijs van hernieuwbare energie zal dalen. Bovendien kunnen in de sector van hernieuwbare energie heel wat jobs gecreëerd worden".

Greenpeace zal het rapport, getiteld "De Belgische Energierevolutie", met daarin het energiescenario van het LRD, overmaken aan alle verantwoordelijke Belgische politici.