Brit wint Concentra Award voor videojournalistiek

De Brit Ian Barmer heeft woensdag de tweede Concentra Award voor videojournalistiek gewonnen. Barmer, die voor de BBC werkt, kreeg de onderscheiding voor zijn item "Kidney Transplant 1 and 2" ("Niertranplantatie 1 en 2").

Belga

Aan de prijs hangt een bedrag van 10.000 euro en een handgemaakt beeldje met de beeltenis van Kuifje. De prijs gaat uit van Concentra, het bedrijf achter onder meer de regionale zenders TV Limburg, ATV en Kanaal 3. De Award bekroont een journalist die een nieuwsitem heeft gemaakt dat werd gedraaid tijdens een nieuwsuitzending van een Europese zender. Voorwaarde is dat het gaat om videojournalistiek, met andere woorden dat de journalist zelf de camera hanteert en de stukken zelf monteert.

"Kidney Transplant 1 and 2" is een item van ongeveer vijf minuten over een vrouw met nierproblemen die al jaren nierdialyse volgt. "Het item brengt in beeld hoe haar echtgenoot haar een van zijn nieren afstaat", zegt Koen Mondelaers, woordvoerder van Concentra Media. De negenkoppige jury, voorgezeten door de Amerikaanse videojournalist Michael Rosenblum, kreeg 89 inzendingen voorgeschoteld. Daaruit koos ze negen genomineerden. De prijs werd uitgereikt door onder meer Vlaams minister van Media Geert Bourgeois en de Europese commissaris voor Informatie, Maatschappij en Media, Viviane Reding.