China blokkeert ongecensureerde Google

China heeft de toegang tot Google.com, de ongecensureerde versie van de zoekmachine, in de meeste provincies geblokkeerd. Dat meldt de organisatie Reporters zonder Grenzen vandaag.

Belga

Google.cn, de Chinese versie van de zoekrobot, is nog wel beschikbaar. Op die site worden zoekresultaten over onder meer de mensenrechten en kritiek op de communistische partij systematisch geweerd. "Het viel te verwachten dat Google.com aan de kant zou worden geschoven na de lancering van de Chinese versie in januari", zegt Reporters zonder Grenzen. De introductie van Google in China was omstreden omdat het bedrijf, net als Yahoo en MSN, akkoord ging met de censuur van de Chinese overheid. Sinds 24 mei worden ook software-programma's als Dynapass, Ultrasurf, Freegate en Garden Networks geblokkeerd door de overheid. Die maakten het mogelijk om de censuur te omzeilen.

Bill Xia van Dynapass is er van overtuigd dat de Chinese overheid aanzienlijke investeringen in soft- en hardware heeft gedaan om de blokkering te realiseren. Dynapass heeft ondertussen een nieuwe versie van haar programma uitgebracht, maar zelfs die is niet opgewassen tegen de censuur.