Bronzen Zinnekes voor Van Himst, Merckx en Wynants

Brussels minister Guy Vanhengel heeft dinsdagavond Bronzen Zinnekes uitgereikt aan drie verdienstelijke Brusselse ambassadeurs. Ze gingen naar voetballegende Paul Van Himst, wielerkampioen Eddy Merckx en topkok Pierre Wynants.

Belga

De drie krijgen de onderscheiding voor hun "levenswerk als Brusseleir". De uitreiking van de prijs gebeurde in het Brussels in het restaurant van Pierre Wynants, Comme chez soi. Het Bronzen Zinneke is een uniek, genummerd en bronzen miniatuurbeeldje van het bestaande kunstwerk van Tom Franssen dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. Als Brussels minister voor Externe Betrekkingen schenkt Vanhengel naar eigen zeggen met mondjesmaat exemplaren weg aan wie uitzonderlijke verdiensten heeft en die tot buiten de grenzen promoot.

"Komen in aanmerking: mensen die in en vanuit Brussel een uitzonderlijke bijdrage geleverd hebben aan het imago van Brussel in de wereld en de promotie ervan als een stad die tegelijk kosmopolitisch en volks is, open en meertalig. De ideale laureaat is iemand die zich kan vereenzelvigen met het Zinneke", aldus Vanhengel. "Hij of zij moet daarnaast als een informeel ambassadeur van Brussel beschouwd kunnen worden. Ook de burgemeesters van steden of regio's waarmee Brussel een samenwerkingsverband afsloot, kregen al een Bronzen Zinneke."

In de Brusselse volksmond is zinneke bijna een synoniem voor ketje. Het staat voor een sympathiek straathondje zonder stamboom. "Een Zinneke is een sterk beestje, streetwise en ondernemend, zonder complexen nieuwsgierig naar de wereld. Symbolisch staat hij voor de Brusselaar, gastvrij en vooral geen dikkenek. Het Zinneke is in die betekenis een atypisch symbool van het interculturele en internationale karakter van Brussel", luidt het.

De allereerste Bronzen Zinnekes werden in 2001 uitgereikt aan zanger Johan Verminnen voor zijn profilering als "ket par excellence" en aan Abdelkébir Berkia naar aanleiding van een vriendschaps- en samenwerkingsakkoord met de Marokkaanse Regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaër. Hoorden nog bij de gelukkigen: Salvatore Adamo en Vincent Kompany.

"Het bronzen zinneke is natuurlijk geen Brusselse ridderorde," zegt minister Guy Vanhengel, "maar toch een plechtig eerbetoon aan mensen die voor de uitstraling van Brussel een positieve betekenis hebben".