Arcelor en Mittal plannen eerste officieel gesprek

Staalconcern Mittal Steel, de grootste staalgroep op wereldvlak, en concurrent Arcelor gaan voor de eerste keer officieel rond de tafel zitten om het vijandige overnamebod van Mittal Steel te bespreken.

Belga

Het gesprek vindt een van de volgende dagen plaats, zo heeft Arcelor woensdag meegedeeld. De Luxemburgse staalgroep ontving op 2 juni een businessplan van Mittal Steel. Arcelor had het plan als voorwaarde gesteld om het bod te bespreken, dat Mittal Steel meer dan vier maanden geleden lanceerde. Arcelor heeft al enkele vragen over het businessplan geïdentificeerd en was vragende partij voor een vergadering "met het doel antwoorden te krijgen op deze vragen". Het onderzoek van Mittals plan is trouwens nog niet volledig afgerond. "Het zal de eerste keer zijn we dat we mensen van het management van Mittal ontmoeten", aldus de woordvoerder van Arcelor, "maar dat betekent zeker niet dat Arcelor een onderhandelingsfase start met Mittal", vervolgt hij.

Nicola Davidson, woordvoerster van Mittal Steel, zegt "uit te kijken naar een constructief plan, dat volgens ons de logica en de waarde van ons fusievoorstel onderlijnt." Arcelor, de op een na grootste staalproducent ter wereld, kantte zich eerder tegen verdere onderhandelingen met Mittal Steel. Op 26 mei kondigde Arcelor de fusie aan met het Russische bedrijf Severstal, waarmee de plannen van Mittal Steel gedwarsboomd kunnen worden. Op termijn zou de Russische groep 38 procent van het Arcelor-kapitaal in handen krijgen. Mittal Steel is bereid 25,8 miljard euro op tafel te leggen voor de overname van Arcelor