Europa verwerkt laatste maal wijnoverschot tot brandstof

Franse en Italiaanse wijnboeren mogen de komende weken in totaal 5,6 miljoen hectoliter wijn distilleren tot bio-ethanol. Dit hebben de Europese Commissie en de lidstaten woensdagmorgen beslist.

Belga

Europa trekt 131 miljoen euro uit voor de operatie. Eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel komt later deze maand wel met voorstellen om een einde te maken aan de overschotten. Het schema waarvan Frankrijk en Italië -en binnenkort misschien Griekenland en Spanje- gebruik kunnen maken, heet crisisdistillatie. Het is bedoeld om eenmalige overschotten weg te werken om zo de markt in evenwicht te houden. In de praktijk echter is de markt helemaal niet in evenwicht en is de crisisdistillatie meer regel dan uitzondering. De toestemming die nu is gegeven, geldt voor 1,5 miljoen hectoliter Franse kwaliteitswijn, en evenveel Franse tafelwijn, en voor 2,5 miljoen liter Italiaanse tafelwijn en 100.000 hectoliter Italiaanse kwaliteitswijn.

Voor Fischer Boel is het duidelijk dat Europa veel te veel wijn produceert, waardoor prijzen laag zijn en de wijnplassen groot. Op 22 juni zal ze voorstellen doen om de Europese organisatie en subsidiëring van de sector grondig bij te sturen. Minder maar betere wijn, die minder subsidies nodig heeft, is het einddoel. De bestemming van het huidige wijnoverschot, na distillatie, is brandstof, vermits de markt voor drinkbare alcohol ook al meer dan voldoende bevoorraad is.