Personeel Brusselse lokale besturen betoogt voor parlement

Enkele honderden personeelsleden van de lokale besturen van Brussel (gemeenten, OCMW's en ziekenhuizen) hebben woensdagvoormiddag betoogd voor het Brussels parlement.

Belga

Ze willen zo hun onvrede uiten over de blokkering van de sociale onderhandelingen over hun functies. De betogers zijn ontevreden over de onderhandelingen, die volgens hen al enkele maanden stil liggen, voor een sectorakkoord 2005-2006 binnen het comité C voor de gemeentelijke arbeiders. Ze vragen hier een opwaardering van de laagste baremaschalen en van het arbeidersstatuut.

De actievoerders vragen ook een betere bescherming van de contractuele vakbondsafgevaardigden en een regularisering van de talrijke contractuelen, vooral bij de OCMW's. In een petitie, gericht aan vertegenwoordigers van de kabinetten van Brussels minister-president Charles Picqué en Brussels minister Evelyne Huytebroeck, is er ook sprake van pogingen om aan bepaalde sociale voordelen te raken.

Bij de publieke ziekenhuizen is er onvrede over het mislukken van de onderhandelingen om het federale akkoord voor de witte sector uit te voeren.