Balkenende wil Oekraïne niet in de Europese Unie

Praten over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie is op dit moment "prematuur en onnodig". Dit heeft de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende woensdag gezegd na afloop van een ontmoeting met de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko.

Belga

Die zei dat hij begrip kon opbrengen voor de twijfel binnen de EU. De president benadrukte wel dat Oekraïne "dezelfde waarden" deelt als de inwoners van de EU-landen. Vorige woensdag bepleitte de Belgische premier Guy Verhofstadt nog het EU-lidmaatschap van Oekraïne. "Het is de enige manier om in deze landen een stabiele democratie te vestigen", zei de premier die vriend en vijand verraste. Het was immers de eerste keer dat een regeringsleider uit de EU zich zo ver voor Oekraïne engageerde. Ook de Belgische diplomatie reageerde zeer verbaasd.

Volgens de president van Oekraïne geven opiniepeilingen aan dat de meerderheid van de bevolking een verdere integratie met de EU wil. Zeker 65 procent zou daar voorstander van zijn. Eerder dit jaar zei de Nederlandse regering dat landen als Oekraïne, Moldavië en Georgië de komende decennia geen lid van de Unie kunnen worden. Volgens staatssecretaris Atzo Nicolaï is het met de toetreding van de Balkanlanden, aan wie de EU het lidmaatschap al eerder in het vooruitzicht stelde, "genoeg geweest". Nederland en Oekraïne tekenden woensdag een viertal overeenkomsten voor een betere samenwerking op het gebied van energie en financiën.