Britse liefde voor alliantie met VS taant

Minder dan de helft van de Britten gelooft nog dat de Verenigde Staten een goede invloed hebben op de wereld. Ook de steun voor het speciale bondgenootschap van Londen met Washington brokkelt af.

Belga

Dat blijkt uit een opiniepeiling die woensdag in de krant The Times is verschenen. De Britten zijn totaal verdeeld over de vraag of de VS als wereldmacht al dan niet een goede invloed hebben op de wereldpolitiek. Vierenveertig procent vindt van wel, 45 procent van niet. Vooral vrouwen (slechts 39 procent vindt de invloed van de VS positief, tegenover 48 procent van de mannen) en aanhangers van de Liberal Democrats (33 procent tegenover 53 procent van de kiezers van Labour) trekken de rol van de VS in twijfel.

Bovendien antwoordt slechts 58 procent van de Britten bevestigend op de vraag of de nauwe en speciale alliantie met Washington belangrijk is voor de veiligheid van Groot-Brittannië op lange termijn. Twee maanden geleden antwoordde nog 71 procent van de eilandbewoners positief op die vraag. Ook hier vindt minder dan de helft van de liberale kiezers (46 pct) dat het strategische bondgenootschap met de VS essentieel is. Ondanks die groeiende scepsis ten opzichte van de VS is de liefde van de Britten voor Europa niet toegenomen. Nog steeds vindt een aanzienlijke 65 procent van de respondenten dat de toekomst van Groot-Brittannië "meer bij Europa dan bij Amerika ligt", maar in vergelijking met een vorige peiling in april daalde hun aantal niettemin met twee procent.

De peiling is het voorbije weekend uitgevoerd, op een moment dat er veel berichten waren over dodelijke aanslagen in Basra, de stad in het zuiden van Irak waar de Britse troepen voornamelijk gelegerd zijn. Steeds minder Britten vinden overigens dat het leger in Irak moet blijven tot het land een stabiele democratie is geworden. Meer dan de helft wil dat de troepen zo snel mogelijk terugkeren.