Drieduizend mensen geëvacueerd bij vulkaan Merapi

Drieduizend mensen op de vulkaan Merapi op Java zijn woensdag geëvacueerd nadat de vulkaan opnieuw gaswolken en lava had uitgebraakt.

AP Ned

Een grote uitbarsting van de gevaarlijkste vulkaan van Indonesië is nog steeds mogelijk, waarschuwen deskundigen. De afgelopen weken is de activiteit in de krater toegenomen, en mogelijk nog verhoogd als gevolg van de aardbeving op 27 mei zo'n veertig kilometer ten zuiden van de Merapi. De zorg bestaat dat de top van de vulkaan instort en gloeiendhete gaswolken, lava en as zullen vrijkomen.

Sinds drie weken voor het eerst alarm werd geslagen over de verhoogde activiteit in de vulkaan zijn 23.000 mensen geëvacueerd. Afgematte evacuees in een opvangkamp in de buurt van de Merapi zeggen dat ze graag naar huis zouden terugkeren, maar dat angst voor een nieuwe uitbarsting van lava en gaswolken hen daarvan weerhoudt. "Een hete gaswolk is een van onze ergste nachtmerries", zegt de 64-jarige Teguh Rahardjo, die zich herinnert hoe bij een uitbarsting in 1994 zestig mensen om het leven kwamen en tientallen huizen werden weggevaagd. Een uitbarsting van de Merapi in 1930 kostte zo'n 1300 mensen het leven. Een oudere vrouw, Sontani, zegt dat ze naar huis wil na 36 dagen in het kamp, maar ze is bang dat de top van de vulkaan zal instorten en dat haar dorp vernietigd wordt. "Ik zag veel grote stenen, sommige zo groot als mijn huis, uit de krater naar ons dorp komen", zegt Sontani. "Ik ben erg bang en blijf liever hier." In het zuiden van Japan kwam woensdag de vulkaan Sakurajima tot uitbarsting en schoot een duizend meter hoge rookpluim de lucht in, zo meldde de meteorologische dienst. Er kwamen geen meldingen binnen van schade of slachtoffers. De uitbarsting van de vulkaan, een van de actiefste van Japan, was niet bijzonder sterk, en een verdere, grote uitbarsting wordt niet verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER