De Gucht wil volledige duidelijkheid over illegale CIA-activiteiten

In een eerste reactie op het rapport van Dick Marty van de Raad van Europa over de illegale CIA-activiteiten vraagt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht dat Polen en Roemenië klare wijn over de illegale detentiecentra verschaffen.

Belga

"Er zijn ernstige aanwijzingen dat er vreemde dingen gebeurden, bijgevolg moet er volledige duidelijkheid komen", aldus De Gucht die eraan toevoegde dat hij de kwestie maandag op de Raad van de ministers van Buitenlandse Zaken ter sprake zal brengen. Hoe Polen en Roemenië klaarheid in de omstreden kwestie moeten brengen, is voor De Gucht nog niet volledig duidelijk. "Ik sluit echter niet uit dat er een Europees onderzoek moet komen", zei de minister, eraan toevoegend: "De Europese Unie is een gemeenschap van waarden en dat heeft consequenties". Op de vraag of de kwestie ook op de relaties met de VS gevolgen zal hebben, spreekt De Gucht zich momenteel niet uit. "Het lijkt me logisch dat Polen en Roemenië eerst duidelijkheid verschaffen. Dat is nu prioritair", zei hij.

Op 8 december gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice op een informeel Navo-diner te Brussel uitleg over de geheime CIA-vluchten. De Gucht zei na afloop dat Rice een samenhangend kader schetste van de principes die de VS bij hun anti-terreurbestrijding toepassen. Verder verklaarde de Belgische minister toen dat er "geen enkele reden is om een bondgenoot niet op zijn woord te geloven. Als zou blijken dat de praktijk anders is, dan zullen we een nieuw gesprek moeten hebben", aldus De Gucht op 8 december 2005 in de vooravond. Na Roemenië en Spanje heeft ook Polen furieus op de conclusies van het Marty-rapport gereageerd. Premier Marcin Marcinkiewicz zei dat het om "een lasterpraat gaat die op geen enkel feit berust." Nadien zei de woordvoerder van de regering dat "het dossier voor Polen definitief gesloten is"