Australië noemt Thais protest tegen olifanttransport schandalig

De Thaise actievoerders die een stokje hebben gestoken voor de plannen om acht Aziatische olifanten naar Australische dierentuinen te brengen, hebben met hun actie de dieren enorm veel stress bezorgd.

AP Ned

Het gaat om mensen die zeggen dat ze om dieren geven, maar dat duidelijk niet doen. De actievoerders hebben de olifanten afschuwelijk veel stress bezorgd en hun gedrag kan niet anders worden omschreven dan als schandalig. Dit heeft de Australische minister van milieu Ian Campbell woensdag gezegd. Campbell sprak in reactie op de gebeurtenissen in Thailand van dinsdag, waar een handjevol actievoerders twintig uur lang een vrachtwagenkonvooi blokkeerde waarin de olifanten naar de luchthaven van Bangkok zouden worden gebracht. Uiteindelijk werden de dieren dinsdagmiddag weer uitgeladen en teruggebracht naar het quarantaineverblijf waar zij het afgelopen jaar hebben gewoond. Het is de bedoeling dat de dieren in Australië deelnemen aan een fokprogramma dat de Aziatische olifant voor uitsterven moet behoeden. Een van de dierentuinen die aan het project deelnemen, Taronga Zoo, heeft miljoenen uitgegeven voor een olifantenverblijf dat van alle gemakken is voorzien.

Zowel in Thailand als in Australië zijn actievoerders voor dierenrechten in het geweer gekomen tegen de verhuizing van de olifanten, waardoor deze al een jaar vertraging heeft opgelopen. Volgens de Thaise groep Vrienden van de Aziatische Olifant zullen de dieren in gevangenschap wegkwijnen en zal het programma niet helpen de soort in stand te houden. Minister Campbell zei dat er, met minder dan 50.000 Aziatische olifanten in het wild, alles aan moet worden gedaan om de soort in stand te houden, ook met fokprogramma's in gevangenschap.