Wereldleiders bereid tot belangrijke concessies aan Iran

Het pakket voorstellen waarmee Iran moet worden overgehaald voorgoed af te zien van de ontwikkeling van een atoombom, behelst onder meer dat de Islamitische Republiek in eerste instantie alleen tijdens de onderhandelingen moet stoppen uranium te verrijken en dat uraniumconversie door Iran zou worden toegestaan.

AP Ned

Dat hebben diplomaten bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) woensdag op voorwaarde van anonimiteit gezegd. Dit zijn belangrijke concessies, omdat niet eerder sprake is geweest van het toestaan van uraniumverrijking, zelfs niet op kleine schaal. De positie van de Verenigde Staten en de Europese landen is steeds geweest dat Iran voor de lange termijn moest afzien van elke vorm van uraniumverrijking. De inhoud van het pakket, dat vorige week werd goedgekeurd door de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, is niet bekendgemaakt, maar is wel gedeeltelijk uitgelekt. Als Iran afziet van het verrijken van uranium op grote schaal, biedt het Westen Iran technische hulp bij het ontwikkelen van kernenergie voor vreedzaam gebruik, opheffing van Amerikaanse beperkingen op de export van bepaalde landbouwtechnologie, passagiersvliegtuigen of onderdelen voor vliegtuigen en Amerikaanse en Europese steun voor de toetreding van Iran tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Als Iran niet op de voorstellen ingaat, dan behoren sancties tegen Iraanse regeringsfunctionarissen tot de mogelijkheden. De Iraanse onderhandelaar Ali Larijani heeft gezegd dat er positieve punten in het pakket zitten, maar dat er ook enkele onduidelijkheden zijn. Mohamed ElBaradei, het hoofd van het IAEA en voorstander van bovengenoemde concessies op het gebied van het Iraanse verrijkingsprogramma, komt donderdag met een nieuw rapport over het Iraanse atoomprogramma. Volgens ingewijden zal dat echter weinig nieuwe onthullingen bevatten.