Doden door mijnexplosies in oosten Sri Lanka

Zeker zes mensen zijn woensdag om het leven gekomen toen in door de Tamil-Tijgers beheerst gebied in het oosten van Sri Lanka twee landmijnen ontploften.

AP Ned

Nog eens twintig mensen zijn gewond geraakt, van wie er zeven zeer slecht aan toe zijn, zo meldde de website TamilNet, die het leger de schuld gaf van de explosies. De slachtoffers zijn burgers volgens TamilNet, een spreekbuis van de Tamil-Tijgers. Legerwoordvoerder Prasad Samarasinghe ontkende dat het leger iets met de explosies te maken had. "We komen niet in gebied dat in handen is van de rebellen", zei hij. De mijn ontplofte in het dorp Vadamunai.

Inmiddels heeft een afsplitsing van de Tamil-Tijgers de verantwoordelijkheid voor een van de landmijnexplosies opgeëist en gezegd dat de slachtoffers helemaal geen gewone burgers waren, maar opstandelingen. De afgesplitste groep, die in 2004 ontstond onder leiding van de in het oosten van het land zeer populaire rebellenleider Karuna, maar nadien door de hoofdgroepering van de Tamil-Tijgers de kop werd ingedrukt, heeft nog altijd aanhangers. Deze rebellen binnen de Tijger-organisatie worden er door de Tijgers van beticht samen te werken met het regeringsleger.