Jordaanse koning verwerpt terugtrekkingsplan Olmert

De Jordaanse koning Abdullah II is tegen de eenzijdige terugtrekking van Israël uit grote delen van de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft hij gezegd in een woensdag gepubliceerd interview met de krant Yediot Ahronot.

AP Ned

Donderdag heeft de Israëlische premier Ehud Olmert een onderhoud met de koning in Amman. Olmert heeft gezegd dat Israël zich eenzijdig terugtrekt uit delen van de Westoever als de vredesonderhandelingen mislukken - een steeds waarschijnlijker scenario na het aantreden van een door de Hamas geleide Palestijnse regering. De terugtrekking gaat voorbij aan Palestijnse aanspraken op de gehele Westoever als onderdeel van een onafhankelijke staat.

"Ik maak me zeker zorgen over het eenzijdige plan", zei Abdullah. "Een eenzijdige stap door Israël roept vragen op en leidt tot een gevoel van onzekerheid, niet alleen onder de Palestijnen, maar onder alle onderhandelingspartners in de regio." Eveneens woensdag zei Abdullah dat Jordanië geen plaatsvervangend thuisland wil worden voor Palestijnen. Het thuisland van de Palestijnen moet zich op Palestijns grondgebied bevinden en nergens anders, zei hij. Sommige Israëlische politici die voorstander zijn van de harde lijn hebben in het verleden geopperd dat de Palestijnen op de Westoever permanent zouden moeten worden ondergebracht in Jordanië, dat al onderdak biedt aan een grote Palestijnse vluchtelingenpopulatie, zo'n 1,85 miljoen mensen die op de vlucht sloegen tijdens de oorlogen van 1948 en 1967. De zorgen in Jordanië dat het terugtrekkingsplan van Olmert mogelijk leidt tot nieuwe stromen Palestijnse vluchtelingen, nemen toe.

In het interview sprak Abdullah zijn steun uit voor het voornemen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om een nationaal referendum te houden over een plan om impliciet de staat Israël te erkennen. Abbas heeft er bij de Hamas op aangedrongen het plan te aanvaarden zodat nieuwe vredesonderhandelingen in gang kunnen worden gezet. Hij noemde het referendum een goede kans voor de Palestijnen om consensus te bereiken, omdat eenheid nodig is willen de vredesonderhandelingen van de grond komen.