Vakbonden roepen staking uit in alle vestigingen van InBev

De vakbonden bij InBev hebben woensdagavond beslist om donderdag en vrijdag in alle Belgische vestigingen van de brouwerij een staking te organiseren.

Belga

De beslissing werd genomen na afloop van een hele dag onderhandelen over een sociaal plan voor de herstructurering die InBev in ons land wil doorvoeren en waarbij 295 jobs sneuvelen. Volgens de vakbonden doet de directie onvoldoende toegevingen. Al sinds dinsdag wordt er in diverse vestigingen gestaakt om druk uit te oefenen op de InBev-directie. Dat was die dag het geval in Hoegaarden, Belle-Vue en Jupille. Bedienden van Jupille zakten naar Leuven af om er de brouwerij te blokkeren. Er werd ook een blokkade opgeworpen voor het internationale hoofdkantoor. Woensdag werd eerst in Hoegaarden gestaakt en later ook in Belle-Vue en Jupille. "Tijdens de onderhandelingen vandaag is weliswaar vooruitgang geboekt, maar toch niet in die mate dat we willen.

Alle syndicale delegaties hebben daarom vanavond beslist een algemene staking te organiseren bij InBev zowel in de productiesites als de depots. De stakingsactie duurt minstens tot vrijdag. De onderhandelingen worden donderdag om 13 uur voortgezet. De staking zal morgen enkel worden afgeblazen als er serieuze vooruitgang is geboekt", aldus vakbondssecretaris Hugo Coosemans (ABVV).